Hoe draagt jouw werk bij aan jouw algehele welzijn? Bij een gelukkig leven draait het allemaal om het totaalplaatje en daarin is werk een belangrijk onderdeel. Daarom is het belangrijk om regelmatig bij jezelf in te checken of je werk voor jou nog bijdraagt aan jouw welzijn en geluk. Dit doe je onder andere met kennis en bewustzijn over werkgeluk. In deze blog ga ik jou daarom helpen om je kennis en bewustzijn over werkgeluk te vergroten en vertel ik je hoe je ervoor zorgt dat je werkgeluk krijgt, behoudt en vergroot. Wil je liever luisteren? Luister dan mijn podcastaflevering 'Werkgeluk, hoe vind je het en hoe hou je het?'
Inzicht in werkgeluk
Het kan lastig zijn om overzicht en inzicht te krijgen in jouw werkgeluk. Om dit beter te begrijpen, kunnen een aantal vragen uit mijn gratis zelfscan helpen. In mijn gratis zelfscan krijg je onder andere de vragen:
Is je werksituatie momenteel zoals je dat zou willen? (denk hierbij aan de structuur van je dag en de frequentie en intensiteit van je werkzaamheden)
Geeft jouw werk je voldoening?
Ben je in het algemeen tevreden met de invulling van jouw dag?
Door deze vragen te beantwoorden met een score tussen 1 en 10 krijg je meer inzicht in jouw gevoel over je werk en jouw werkgeluk.
Wat draagt bij aan werkgeluk?
Bij werkgeluk zijn een aantal onderdelen essentieel. Eén van deze onderdelen is een gevoel van vervulling en het gevoel dat je betekenisvol werk doet. Dit verschilt in de praktijk per werk, bedrijf en branche, maar het is een gevoel dat je bijdraagt aan de wereld, aan je bedrijf of aan het welzijn van anderen bijvoorbeeld. Een ander cruciaal onderdeel dat bijdraagt aan werkgeluk is betrokkenheid bij je bedrijf of het doel van je bedrijf. Verder zijn aspecten zoals sociale contacten op werk of werkzaamheden waarin je uitblinkt belangrijke factoren voor het meten van je werkgeluk.
Werkgeluk is voor iedereen anders
Het is belangrijk om in overweging te nemen dat werkgeluk voor iedereen iets anders kan betekenen. Iedereen is anders en iedereen vindt andere aspecten in werk belangrijk. Door jezelf de volgende vragen te stellen, krijg je meer inzicht in jouw werkgeluk op dit moment en welke onderdelen belangrijk zijn voor jou:
Waar word jij als persoon blij van?
Welke aspecten van jouw werk zorgen voor positieve gevoelens?
Wat vind je van de inhoud van jouw werk?
Hoe is jouw werkomgeving?
Waar krijg jij energie van op je werk?
Zijn de positieve aspecten van jouw werk voldoende voor jou?
Hoe vaak ervaar je de positieve aspecten van jouw werk?
Hoe vaak ervaar jij een betekenisvol gevoel op jouw werk?
Hoe vaak ervaar jij een betrokken gevoel op jouw werk?
Hoe is jouw werk-privé balans?
Werkgeluk is ook balans
Ook een gezonde werk-privé balans is een belangrijke factor in je werkgeluk. Zelfs bij het meest betekenisvolle werk waarbij je je enorm betrokken voelt, kan een slechte werk-privé balans zorgen voor veel minder werkgeluk en daarmee een negatieve invloed op jouw algehele welzijn hebben. Deze slechte balans kan voortkomen uit een hoge werkdruk vanuit je werk, maar ook uit overmatige betrokkenheid. Daarom is gezonde betrokkenheid bij je werk goed, maar kan overmatige betrokkenheid ook leiden tot minder werkgeluk.
De voorwaarden voor een gezonde werk-privé balans
Een gezonde werk-privé balans heeft een aantal voorwaarden:
Autonomie
Eén van de voorwaarden voor een gezonde werk-privé balans is het gevoel van autonomie in je werk. Een gevoel van autonomie houdt in dat je een gevoel van vrijheid ervaart in jouw werk en het gevoel hebt dat jij aan de knoppen kan draaien en keuzes kan maken voor en in jouw werk. Als je het gevoel hebt dat je autonomie mist en dat dit jouw werk-privé balans, en daarmee jouw werkgeluk, negatief beïnvloedt, is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Op deze manier kun je samen met je organisatie bespreken wat de mogelijkheden hierin zijn voordat je hier zelf conclusies over trekt.
Competentie
De tweede voorwaarde is het gevoel van competentie in je huidige werk en/of het werk dat je graag zou willen doen. Om met vertrouwen stappen vooruit te kunnen zetten op werkgebied, is het belangrijk dat je je competent voelt. Indien dit niet zo is, is het goed om je af te vragen wat ervoor nodig is om je wél competent te gaan voelen. Dit kan bijvoorbeeld een opleiding, cursus of coaching zijn.
Verbondenheid
De derde voorwaarde voor een gezonde balans is verbondenheid. Verbondenheid betekent dat je je veilig en gesteund voelt vanuit je omgeving in jouw (zakelijke) keuzes. Wanneer jouw omgeving, zowel privé als zakelijk, jou steunt, zal het veel makkelijker worden om te groeien, keuzes te maken en nieuwe stappen te zetten. Een nieuwe stap neemt vaak meer tijd, geld en/of energie in van jou en/of je omgeving en dan is het essentieel dat je omgeving ook achter jou staat.
Ikigai
Nu je meer inzicht hebt in wat belangrijk is voor jouw werkgeluk, kun je een link leggen naar jouw Ikigai. Je Ikigai is een Japans concept wat staat voor datgeen wat je het leukst vindt om te doen, heel goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waar je betaald voor kunt krijgen. Als je nu denkt aan jouw huidige werk en werkgeluk: is dit jouw Ikigai? En ervaar jij nu autonomie, competentie en verbondenheid om hierin te kunnen bewegen? En als dit niet zo is, wat kun je er dan aan doen om dit te veranderen?
Werkgeluk en welzijn
Voor je algehele welzijn is het essentieel om regelmatig stil te staan bij je werkgeluk. En als jouw werkgeluk op dit moment niet optimaal is, is het cruciaal om na te denken over hoe en wat je hierin kunt veranderen. Mocht je hier samen over willen sparren, dan denk ik graag gratis met je mee.
Comentários