top of page

Maak van bewegen een gewoonte: voordelen en tipsBeweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Daarbij moet je niet alleen denken aan sporten, maar ook het uitvoeren van huishoudelijke taken of het doen van een boodschap op de fiets is een gezonde activiteit. Door kleine aanpassingen in je dagelijks leven te maken, zet je al grote stappen.


Wat zijn de voordelen van bewegen volgens de beweegrichtlijnen van de Nederlandse gezondheidsraad? En welke stappen kun jíj zetten, om van bewegen een fijne gewoonte te maken?
Lees de richtlijnen en voordelen van bewegen hieronder, of beluister ze in deze podcastaflevering.
Hoeveel moet je bewegen?

Laten we beginnen met het ontkrachten van een grote misvatting: je moet veel sporten. Sporten is uiteraard gezond, maar het is nu eenmaal zo dat niet iedereen even blij wordt van sporten. Veel mensen worden hierdoor ontmoedigd, maar er zijn gelukkig veel andere manieren om vaker in beweging te komen!


Sterker nog, je kunt de grootste winst behalen door de stap van "inactief" naar "matig inactief" te zetten. Dat doe je door iets vaker te wandelen, een stretchpauze te nemen tijdens het werken achter een bureau, of de fiets te pakken in plaats van de auto.


Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad, moet iedereen minimaal 150 minuten per week matig of zwaar intensieve inspanning leveren. Onder matig intensieve inspanningen vallen zwaar huishoudelijk werk (stofzuigen, ramen zemen), fietsen en wandelen. Onder zwaar intensieve inspanningen vallen sporten als voetbal, tennis en hardlopen.


Met 30 minuten matige en zware intensieve inspanning per dag zit je als volwassen persoon al helemaal goed. Voor kinderen is de richtlijn één uur per dag, omdat zij nog in de groei zijn.


Daarbij is het vooral voor ouderen belangrijk om spier- en botversterkende activiteiten te doen, om botontkalking tegen te gaan. Ook balansoefeningen worden aangeraden, omdat de capaciteit van de kleine hersenen om je evenwicht te bewaren achteruit gaat naarmate je ouder wordt. Yoga is daar een goed hulpmiddel voor, maar ook met simpele balansoefeningen (op één been staan voor één minuut) train je je balans.


Mocht je dagelijks veel zitten, bijvoorbeeld door het soort werk dat je uitvoert, is het goed om je hiervan bewust te zijn. Het is namelijk het beste om elk half uur een minuut of twee van je stoel weg te gaan en even te lopen, of simpelweg te staan.


De voordelen van bewegen

De voordelen van het volgen van bovenstaande richtlijnen zijn eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld beter slapen als je overdag hebt bewogen, omdat je lijf vermoeider is. Houd er wel rekening mee dat het lastiger kan zijn om in slaap te vallen, als je kort voor bedtijd nog intensief gesport hebt.


Daarnaast heb je door voldoende lichaamsbeweging een kleinere kans op depressie en angst. Er heeft zelfs een onderzoek plaatsgevonden waaruit bleek dat beweging even effectief is als antidepressiva.


Overige voordelen van bewegen:

 • Sterker immuunsysteem

 • Betere concentratie

 • Beter geheugen

 • Gezond gewicht

 • Ouderen leven langer zelfstandig

 • Ouderen geven levenskwaliteit hoger cijfer

 • Minder kans op diabetes type 2

 • Minder kans op botontkalking

 • Minder kans op hart- en vaatziekten

 • Betere cholesterolratio

 • Minder kans op bepaalde kankers

 • Betere bloeddruk

 • Minder kans op dementie

Tips om van bewegen een gewoonte te maken

Onthoud dat elke stap telt! Je hoeft niet elke dag in de sportschool te staan of 10.000 stappen per dag te zetten. Door kleine aanpassingen in je dagelijks leven te maken, verbeter je je gezondheid al.


 • Ga voortaan op de fiets of lopend naar de supermarkt, in plaats van met de auto.

 • Neem tijdens je werkpauze de tijd om naar buiten te gaan en een blokje om te lopen. Een wandeling van twintig minuten is het meest effectief; niet alleen voor je gezondheid, maar ook je productiviteit en creativiteit op het werk zullen verhoogd worden.

 • Bekijk of er een sport is die bij je past door de sportwijzer in te vullen. Welke factoren zouden sporten voor jou leuk maken? Is het sociale of juist het competitieve aspect belangrijk? Of wil je een specifiek deel van je lichaam versterken?

 • Een andere tip is het vinden van een beweegmaatje. Ga bijvoorbeeld samen met je vriendin een wandeling maken, in plaats van koffie drinken bij jullie favoriete barista. Of schrijf je samen met je partner in voor de sportschool, zodat je voortaan samen de fiets pakt voor je wekelijkse sportmoment.

 • Tot slot kan het helpen om jezelf te belonen. Trakteer jezelf vooral op een mooie bos bloemen of goede wandelschoenen als je een maand lang meer hebt bewogen!


Samen een beweegplan maken?

Iedereen is uniek. De een beweegt al veel tijdens de werkuren, de ander moet 's avonds tijd zien te vinden om te koken, een wandeling te maken en (niet onbelangrijk) te relaxen. Ik ga heel graag met je in gesprek om te ontdekken welke kleine aanpassingen jou naar een gezondere levensstijl kunnen leiden. Ik ben ervan overtuigd dat je met de juiste kennis op weg kunt naar een leven waarin jij maximaal geniet en jezelf bovenal keigoed voelt!

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page