top of page

Mogen volwassenen spelen? 10x activiteiten om je mood te verbeterenAls kind spelen we veel, doen we lekker gek en genieten we van het moment. Waarom zouden we daar als we volwassen zijn mee stoppen?


Speelsheid, luchtigheid en creativiteit zijn belangrijke kenmerken van ons leven. Juist in een maatschappij waarin we veel stress en verantwoordelijkheid voelen kan speelsheid een uitlaatklep zijn.


Ben jij vaak genoeg speels? En hoe zou je meer speelsheid aan je leven kunnen toevoegen?
In dit artikel lees je waarom speelsheid belangrijk is en hoe je je hoofd kunt leegmaken. Je kunt ook de podcastaflevering terug luisteren:Volwassenen mogen ook spelen

Uit onderzoek blijkt dat spelen je stressbestendiger maakt en je humeur direct verbetert. Lachen wakkert een geluksstofje aan, die je humeur verbetert en je stress vermindert. Spelen laat ons onze verbeelding gebruiken en verbinden met ons innerlijke kind.


Tegelijkertijd hangt daar een taboe omheen. “Doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg”. Als je volwassen bent hoor je niet meer van een glijbaan te gaan of schaamteloos te dansen in de keuken. Maar is dat wel zo? Of is dat iets wat we onszelf hebben aangepraat? Bedenk even voor jezelf of jij van jezelf wel zot mag doen. Of houdt een stemmetje in je hoofd je tegen?


Vooral als je door een lastige periode in je leven gaat, of teveel verantwoordelijkheid en stress ervaart, is het van groot belang om geregeld dat geluksstofje op te wekken en je hoofd even helemaal leeg te maken. Hoe doe je dat? Er zijn tal van manieren om wat meer speelsheid, luchtigheid en creativiteit in je leven te brengen.


Speelse activiteiten om je hoofd leeg te maken

  • Spontaniteit: zorg eens voor een compleet lege dag in je agenda. Geen plannen. Nu kun je deze hele dag richten op luchtigheid! Waar heb je zin in? Waar geniet je nu écht van? Tip: schakel social media dat dagje ook lekker uit. Laat je niet afleiden door de “perfecte” levens van anderen en doe waar jíj die dag zin in hebt.

  • Nieuwe dingen proberen: doe eens iets wat je nog niet eerder hebt gedaan. Dat kan een dansles zijn, een muziekinstrument bespelen, een nieuw recept proberen… zo lang je maar niet te streng voor jezelf bent en ervan kunt genieten. Focus niet op het resultaat, maar op het proces.

  • Mensen om je heen: zoek de mensen op die jouw speelsheid en luchtigheid aanwakkeren. Bij wie kun je helemaal jezelf zijn? Wie maakt jou altijd aan het lachen?

  • Humor: ga een avondje naar een comedyshow, kijk je favoriete cabaretvoorstelling terug, of lach mee met een grappige serie of film. Lachen is de perfecte manier om je te ontspannen!

  • Ludieke uitjes: wanneer is de laatste keer dat je een karaokeavond hebt gehouden, of bingo hebt gespeeld? Ik doe dit regelmatig met vriendinnen uit het dorp, en dat is een gegarandeerde avond lachen, gieren, brullen!

  • Creatief bezig: als kind maakte je vroeger tekeningen, schilderijtjes of andere creatieve werkjes. Waarom ben je daarmee gestopt?

  • Dansen: voel je je even wat minder vrolijk? Zet je favoriete muziek keihard aan en dans en zing lekker mee. Like nobody’s watching!

  • Sporten: bewegen brengt geluksstofjes los, zo lang je je niet te veel op het resultaat focust. Ga lekker voetballen of stoepranden in de straat, badmintonnen in het park of frisbeeën op vakantie.

  • Spelen met kinderen: we kunnen veel van kinderen leren. Misschien heb je zelf (klein)kinderen, neefjes of nichtjes met wie je kunt spelen in een zandbak, of stoepkrijten op straat. Ontdek eens hoe lekker het is om je hoofd even te legen en creatief en speels bezig te zijn.

  • Spelen met dieren: dieren kunnen net zo goed als kinderen zonder zorgen spelen. Ren dus met je hond door een groot grasveld, of speel met je kat met een balletje.


Aan de slag

Uit bovenstaande lijst kun je vast wat activiteiten halen die jou leuk lijken. Experimenteer eens met een aantal van die activiteiten op een moment dat je niet lekker in je vel zit, en bekijk wat het met je doet. Ik ben heel benieuwd of dit artikel je heeft geholpen om wat dichterbij je innerlijke kind te komen en je gemoedstoestand te verbeteren; laat het me vooral via een Instagram DM weten!

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page