top of page

Tips voor een gezonde zomer


De zomer is in volle gang! En hoewel we tot nu toe flink te maken hebben gekregen met regen- en onweersbuien, zitten er ook zeker zonnige dagen tussen. Wat is de invloed van de zon op je gezondheid en gemoedstoestand? En hoe kom je op een gezonde en ontspannen manier deze zomer door? Ik vertel je in mijn podcastaflevering over de betekenis van de zomer vanuit de Chinese geneeskunde en ik geef je tips voor deze zomer mee.Beluister de podcastaflevering, of lees hieronder verder.Zomer vanuit de Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde wordt de zomer verbonden aan vuur. Vuur staat voor onder andere enthousiasme, passie en liefde: alles is mogelijk. Waar ben jij bezield over? Komt dit voldoende tot expressie in je dagelijks leven, of zou je wel wat meer dingen mogen doen waar jij energie van krijgt? Ik nodig je uit om deze zomer over deze vragen na te denken. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt de zomer gezien als een periode waarin je wordt uitgedaagd om te kijken wat je diepste verlangens zijn, zodat je volledig kunt bloeien en jezelf wordt.


Zomer: rust en ontspanning

In de westerse maatschappij zien we de zomer als een periode van rust. En hoewel dit natuurlijk niet voor iedereen geldt, zijn veel Nederlanders in deze periode even vrij van school of werk en kunnen ze genieten van een ontspannen vakantie. Je merkt misschien ook wel hoe erg je daar in de periode voorafgaand aan de zomervakantie naartoe leeft. Op school of op werk worden allerlei afsluitende rituelen of vieringen gehouden.

In de zomermaanden juli en augustus is het overal rustiger. Ik merk het op mijn praktijk in Tilburg ook, omdat hier ook veel studenten langskomen, die in de zomermaanden op vakantie of in hun oorspronkelijke woonplaats zijn. De zomer is voor velen een moment om even gas terug te nemen.


Invloed van de zon op je gezondheid

De zon staat in de zomermaanden dichterbij ons, waardoor de kracht van de zonnestralen hoger is dan in de winter. Wat betekent dat voor je huid, gezondheid en gemoedstoestand?


Meer endorfine en serotonine

Zonlicht zorgt voor een grotere beschikbaarheid van deze twee hormonen, die je allebei lekker laten voelen. Serotonine remt niet alleen je negatieve emoties (denk aan angst of verdriet), maar ook het gevoel van honger en slaperigheid. Misschien herken je wel dat je eetlust in de zomer kleiner is dan in de winter, en dat je later naar bed gaat.


Vitamine D

Onder de invloed van de zon wordt vitamine D in je huid aangemaakt. Vitamine D is nodig voor de aanmaak van botten en speelt daarnaast een rol bij je spierfunctie en immuunsysteem. Bij een tekort aan vitamine D (waarde onder de 50), neemt het risico op kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten toe. Een zonnige waarde wordt tussen de 75-85 geschat. In de winter haal je dit niet, doordat de zon dan heel schuin staat en de zonnestralen minder direct op je huid komen, dus ik adviseer dan altijd om suppletie van vitamine D te nemen. Hoewel het nog niet volledig onderzocht is, zijn er aanwijzingen dat vitamine D je stemming kan reguleren.


Tips voor een gezonde zomer

Hoe ga je met die mindere eetlust om? In hoeverre is het wel of niet gezond om de krachtige zonnestralen op te nemen? En hoe blijf je gezond in beweging, zonder jezelf uit te drogen of een zonnesteek op te lopen? Ik deel negen tips om de zomer op een gezonde en ontspannen manier door te komen!

  1. Plan je sport- of wandelmomenten in de vroege ochtend of late namiddag, wanneer het niet zo warm is en de kracht van de zonnestralen minder is.

  2. Ook het wandelen op het strand, het spelen met een bal in de zee of het badmintonnen in de tuin of op de camping tellen als gezonde beweging.

  3. Stay hydrated! Doordat je met warm weer meer zweet, is het extra belangrijk om 1,5-2 liter water per dag te drinken. Water is dan ook echt water, want van frisdrank of alcohol droog je juist meer uit.

  4. Smeer je in? Je kunt je huid gerust zo’n 15 tot 30 minuten blootstellen aan de zon, want zoals ik hierboven al vertelde, maakt je huid dan vitamine D aan. Als je langer in de zon blijft, is het verstandig om je in te smeren, om verbranding te voorkomen.

  5. Draag een pet of een hoed als je lang in de zon bent, want zo verklein je de kans op een zonnesteek. Ook hierbij geldt; het is gezond om zonnestralen in je op te nemen, dus het dragen van een hoofddeksel ter bescherming hoeft echt niet de hele dag.

  6. Eet lichtere maaltijden. Salades zijn in de zomermaanden extra populair, waarbij er vele variaties mogelijk zijn. Zelf ben ik een groot fan van gegrilde groenten. Ook op de barbecue! Vervang eens een aantal stukken vlees op de barbecue door groenten als paprika, courgette of aubergine. Zo heb je een gezonde, lekkere en lichtere maaltijd.

  7. Neem gezonde snacks mee als je op pad gaat. Als je een dagje naar het strand of naar een meer gaat, is de kans groot dat je daar ongezonde dingen koopt als je trek krijgt. Wees voorbereid en neem bijvoorbeeld wat appels, snoeptomaatjes of komkommer mee!

  8. Bescherm jezelf tegen insecten. En als je dan toch geprikt bent, probeer dan niet te krabben! Wondjes zijn namelijk ingangspoorten voor bacteriën. Om de neiging om te krabben wat af te nemen, kan aloë vera gel verkoelend zijn, of calendula zalf. Als er roodheid rondom een bultje ontstaat, teken dat gebied dan af, zodat je de volgende dag kunt zien of die plek is gegroeid. Ga in dat geval even langs bij de huisarts, evenals wanneer de plek warm en gezwollen wordt. Wees verder alert op tekenbeten. Als je een teek hebt die langer dan 24 uur op je huid zit, geven we preventief antibiotica.

  9. Tot slot is het tijd om wat gas terug te nemen, te ontspannen en te contempleren. Denk nog eens na over de vragen die ik eerder stelde. Waar ben je bezield over en doe jij waar je bezieling voor voelt? Waar word je nou blij van? Wat gebeurt er met je als je even afstand neemt van je dagelijkse sleur?


Ik hoop dat je met deze tips vooruit kan en dat je een fantastische zomer hebt! Maak lekker gebruik van alle gezonde stofjes en energie die nu extra beschikbaar zijn. En doe waar jij zo van geniet.


Laat me vooral via een Instagram DM weten hoe jij je deze zomer ontspant, of - nog leuker - tag @dokterchantalle in je story!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page