De switch van de zomer naar de herfstperiode is altijd een contrast tussen ontspanning en stress. De scholen en sportclubs zijn weer begonnen, waardoor je op verschillende fronten meer geprikkeld wordt.
Wat is stress precies en kan je het controleren, zodat je meer ontspannen door het leven gaat?
Beluister het in mijn podcastaflevering, of lees mijn tips om stress tegen te gaan hieronder.
Wat is stress?
Stress is in feite een symptoom van een dieperliggend patroon. We maken het allemaal wel eens mee, want het is een compleet normale en verklaarbare reactie van ons lijf op bepaalde triggers.
De triggers die voor stress zorgen, zijn echter voor iedereen anders. Dat jouw partner of collega ergens gestrest van raakt, betekent niet dat jij daar ook stress door ervaart, en andersom. Ga eens bij jezelf na; wat ervaar jÃj als stressvol?
Als je stress ervaart, reageert je lijf daar automatisch op. In je hormoonsysteem wordt het stresshormoon cortisol geactiveerd, wat resulteert in de volgende dingen:
- Alertheid gaat omhoog
- Pupillen versmallen
- Focus wordt vergroot
- Hartslag gaat omhoog
- Bloeddruk stijgt
- Glucose wordt vrijgemaakt in je bloed
In deze podcastaflevering ga ik hier dieper op in.
De effecten van cortisol door stress
Als je continu teveel triggers hebt, ontstaat er dusdanig veel cortisol dat je chronische stress ervaart. Dit is niet alleen voor je mentale gezondheid vervelend, maar cortisol onderdrukt ook nog eens je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties. Bovendien kan een overschot aan cortisol leiden tot vermoeidheid, slapeloosheid, meer vetafzetting op je buik, angst, en zelfs depressie.
Manieren om te ontspannen
Het is daarom belangrijk om manieren te vinden om te ontspannen, door serotonine, dopamine en endorfine te stimuleren. In de gratis masterclass 'Ontspannen aan de slag' vertelde ik daar uitgebreid meer over. Deze kun je hier terugkijken.
Mindfulness en meditatie: door je aandacht puur en alleen op het huidige moment te richten, ben je je bewust van je gedachten en gevoelens in dát moment. Aan de hand van ademhalingsoefeningen maak je contact met je omgeving en kom je helemaal tot rust.
Lichaamsbeweging: rustige lichaamsbeweging is een vorm van ontspanning. Denk hierbij aan wandelen, yoga en pilates. Ook met krachtige lichaamsbeweging kun je ontspannen. Je krijgt weliswaar eerst een cortisol-piekje, maar daarna komt juist endorfine vrij.
Knuffelen: als je zo’n halve minuut knuffelt, met bijvoorbeeld je partner of je hond, komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon wordt ook aangemaakt als je borstvoeding geeft. Misschien herken je wel dat je daar een beetje sloom en gelukkig van wordt, alsof je in een roes terechtkomt.
Slaap: een wellicht vanzelfsprekende vorm van ontspanning is slaap. Als je te weinig slaapt, activeer je cortisol, dus het is van groot belang dat je voldoende nachtrust hebt om je stress te kunnen reguleren.
Stress aanpakken
Ga vooral met de tips uit mijn gratis masterclass aan de slag en kijk wat voor jóu werkt.
Wellicht zitten bepaalde patronen die voor jou stress veroorzaken zó diep, dat het lastig is om deze te doorbreken. Hier is ten eerste tijd voor nodig, maar mocht je hier ook hulp bij willen, schroom niet om contact met me op te nemen.
Stress kan op lange termijn veel nadelige gevolgen hebben voor je zowel je lijf als je mentale gezondheid. Tijd om hier wat aan te doen, toch?
Aan de hand van een training kunnen we samen aan de slag om naar een ontspannen leven toe te werken. Handig om te weten is dat zo’n 80% vaak vergoed wordt door je werkgever, als je aan je werkgever vraagt of je hieraan deel kunt nemen.
Ben je na het beluisteren van mijn podcast en/of de masterclass aan de slag gegaan met mijn tips en heeft het je geholpen? Ook dan hoor ik graag van je! Deel vooral je ervaringen met me via een Instagram DM.
Comments